Sistemul de culori Ostwald

În colorimetrie, sistemul de culoare Ostwald este un spațiu de culoare inventat de Wilhelm Ostwald. Asociat cu manualul Harmony Color, acesta cuprinde un set de cipuri de vopsea reprezentând spațiul de culoare Ostwald. Există 4 ediții diferite ale manualului Color Harmony. Fiecare manual este alcătuit din grafice, fiecare diagramă fiind un spațiu de culoare diferit.
Ostwald a recomandat un aranjament sistematic de culori și o standardizare a culorilor folosite. Ostwald credea că culorile ar trebui să fie folosite și selectate doar dintr-o colecție finită. El a recunoscut că sistemul său a lăsat unele culori intermediare între cele pe care le-a ales, dar el nu a muncit să le includă în spațiul său de culoare.
Sistemul lui Ostwald oferă o interpolare unică, intermediară între culorile adiacente. Nu are o modalitate ușoară de a înregistra milioane de culori.
Manualul de armonizare a culorilor este alcătuit din diagrame de chipsuri colorate care reprezintă un spațiu de culoare. Forma globală a unei diagrame este un triunghi echilateral alcătuit din 28 de eșantioane. Fiecare diagramă este alcătuită din probe de aproximativ aceeași nuanță. Fiecare diagramă are un eșantion cu cea mai mare puritate. Eșantionul este punctul optim focal al triunghiului. O serie de cinci eșantioane cu o reflectanță crescătoare și o puritate descrescătoare se află pe marginea superioară a triunghiului. Se termină cu o modificare aproape gri a nuanței originale pure. O serie de cinci eșantioane cu scăderea reflexiei și a
purității descrescătoare se află pe marginea inferioară a triunghiului. Se termină cu o modificare aproape neagră a nuanței inițiale. Între aceste serii luminoase și întunecate sunt alte eșantioane de reflexie și puritate intermediare. [1]
Toate probele de culori de pe aceeași diagramă au aproape aceeași lungime de undă dominantă. Toate probele de culori în același rând vertical au aproape aceeași lungime de undă dominantă și puritate, făcând singura diferență de reflexii.
Probe de culoare realizate din tablă de acetat de celuloză clară, cu o față acoperită cu un lac colorat opac. Acest lucru asigură că ambele fețe au aceeași culoare, în timp ce o parte este lucioasă, iar cealaltă este mată.

Comentarii

Postări populare