Coloroid

Sistemul Coloroid Color este un spațiu de culoare dezvoltat între anii 1962 și 1980 de profesorul Antal Nemcsics de la Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta pentru a fi folosit de "arhitecți și constructori vizuali". Din august 2000, Coloroid a fost înregistrat ca standard maghiar MSZ 7300.
Ca și sistemele OSA-UCS și Munsell, Coloroid încearcă să modeleze un spațiu de culoare perceptual uniform sau UCS. Cu toate acestea, standardul UCS aplicat în sistemul Coloroid este o creștere egală a culorii atunci când întreaga gamă de culori este prezentată vizualizatorului, spre deosebire de standardul de "just noticeable" egal sau de diferențele de culoare mici între perechi de culori similare prezentate separat.

Culorile din spațiul de culoare Coloroid sunt specificate fundamental în funcție de atributele perceptuale ale "luminozității" (factorul de luminanță, V), "saturația" (puritatea excitației, T) și nuanța (lungimea de undă spectrală sau dominantă, A).

Componentele TVA sunt utilizate pentru a defini o geometrie a culorii cilindrice, cu V ca axa verticală achromatică (luminozitate sau luminozitate), T ca distanța orizontală față de axa achromatică (croma) și A ca unghiul de nuanță în jurul cercului de nuanță. Limitele circumferinței acestui cilindru sunt definite de locusul spectrului sau de culorile pe măsură ce apar într-o singură lungime de undă a luminii (sau un amestec de lungimi de undă unice "violete" și "roșii"); acest domeniu variază vertical în V în jurul cercului de nuanță, indicând dacă luminanța sau luminozitatea relativă a fiecărei lungimi de undă este mare (nuanță galbenă) sau scăzută (culoarea violet albastru). Aceasta definește limitele percepției exterioare ale spațiului de culoare.

Comentarii

Postări populare